Subscribe to RSS Feed

Kuulmiskoer kuulab vaegkuulja eest

on April 18th, 2009 by Merike

Kas teadsite, et tavalisest koerast võib koolitada abimehe ka vaegkuuljale ja kurdile. Kuulmispuude tõttu võib vaegkuuljal jääda kuulmata ju nii see, kui supp potis üle keeb kui ka beebinutt, äratus- ja uksekella helin.
Halvemal juhul võib ka suitsuandur tunde asjata kisada ja pererahvast tuleohu eest hoiatada – kasu ei miskit. Kurdist ja vaegkuuljast võib autogi tagantpoolt üle sõita – vaegkuulja kuulmismeeled ei suuda omanikku hoiatada.

Kuna kuulmispuue takistab suhtlemist võivad paljud vaegkuuljad kapselduda ka oma nelja koduseina vahele, jääda üksindusse, isolatsiooni. Kuulmiskoer võib just siin vaegkuuljale abiks olla, avardades tema maailma ja suurendades inimese igapäevast turvalisust ning tõsta elukvaliteeti.

Mida kuulmiskoer siis teeb?
Koer koolitatakse reageerima tema omaniku jaoks oluliste helide peale, mida vaegkuulja ise kuulda ei suuda. Seejuures õpetatakse koer näitama heli teket peremehele käpapuudutuse võis siis ninamüksuga. Seejärel viib kuulmiskoer omaniku selle hääle allika juurde.

Tavaliselt õpetatakse koer osutama kella-, telefoni, suitsuanduri jms helinatele. Õues reageeriks koer siis tagant tuleva auto hääle peale, peremehe nime hüüdmisele jms helidele. Hästi õpetatud koer tõstab üles ka mahapillatud võtmed – jällegi, vaegkuulja ei pruugi asjade kaotamist-kukkumist ise ju kuulda-näha.

Kas igast koerast saab kuulmiskoera?
Üldiselt jah. Õpetada saab nii kutsikat kui ka juba täiskasvanud koera. Mis tähendab, et kuulmiskoeraks võib koolitada juba olemasoleva pere lemmiku. Koer peab aga jub aenne pererahva sõna kuulama, olema rõõmsameelne, julge, uudishimulik ning töö- ja mänguhimuline. Koer ei saa olla arg ega ka agressiivne, sest selliste koertega ei saa inimeste sekka minna, kuigi kodus võib sellisestki koerast abi olla.

Soomes on kuulmiskoer nüüd samades õigustes kui pimeda juhtkoer – temaga tohib minna kohvikusse ja ametiasutustesse jm. Soomes on kuulmiskoera tunnusteks roheline koeravest või rakmed.
Meil kuulmiskoeri mulle teadaolevalt veel spetsiaalselt ei koolitata. Kuid kui on huvilisi, võib ju heas seltskonnas koos ise oma koera koolitada ja siis juba suurema projekti ehk käima lükata.
*
Kel asja vastu huvi ja soome keel selge saab oma kutsa jaoks kuulmiskoolituse-nippe uurida veebilehelt www.kuulokoira.fi.

Tags: , , , , , | Posted in Hr. Meniere, Loomalood

Leave a Reply