Subscribe to RSS Feed

Suitsumehe mure 2006

on November 20th, 2009 by Merike

Tohtrid ja muidu targad inimesed soovitavad, et suitsetamist maha jättes tuleb silma alt ära panna kõik, mis suitsumõnu mingilgi moel meenutab: tuhatoosid, välgumihklid jms. Mõte on siis selles, et mida sa ei näe, seda sa (ehk) ka ei taha.

Proovisin seda võtet oma naha peal ja teate, mõjus küll! Eriti esimestel suitsuvabadel nädalatel on enesepettusest, et sigaretid on justkui veel leiutamata, suur abi. See lihtne nipp on toeks paraku vaid sinnamaani, kuni poest on vaja tuua jogurtit või porgandit, mida õhtul raamatut lugedes närviliselt järada (asendustegevus suitsetamisele). Poodides, teate, tuletatakse sulle iga osturetke finišis räigelt meelde, et sigaretid on täitsa olemas ja saadaval ja… Suitsu, kurat, müüakse ju alati kassas. Suitsupakid on seejuures sätitud kenasti ritta täpselt kassa kohale, iga ostja silme ette.
Suitsetamisest loobujana leian, et selline asi rikub minu inimõigust elada tervislikult, vähendades minu vastupanuvõimet ahvatlustele ja halbadele harjumustele.
Sotsminn treib küll pidevalt uusi, nn rahva tervist säästvaid määrusi, kuid selle sigaduse lõpetamise peale pole nad mingil arusaamatul põhjusel veel tulnud.
Teiseks, verivärsket loobujat ja üleüldse kõiki mittesuitsetajaid ahistatakse ka pea igas kohvikus ja pubis. Mittesuitsetajate laudu on neis ju silmnähtavas vähemuses ja need on takkapihta veel kuskil nurgatagustes, kus puudub ülevaade kohvikus toimuvast. Aknaalustest laudadest ma parem ei räägigi.
Mingi jama on ka nikotiiniplaastrite ja -nätsudega. Neist on kahtlemata abi, kuid need on kallid. Igal juhul kallimad kui pidev suitsu ostmine! Millegipärast ei kipu riik ega omavalitsused nende nikotiiniasendajate muretsemist ja kasutamist toetama. Samas võib metadooniravi (hea narkootikum, millega tõrjutakse halba narkootikumi) küll tasuta saada.
Need nätsud-plaastrid peaksid tegelikult olema saadaval kõrvuti suitsudega. See teeks loobumist toetavad vahendid kättesaadavamaks, seega ka mahajätmise lihtsamaks.
No vot! Mina olen õnnelikult, kuigi mõned kilod raskemana nüüd mittesuitsetaja. Kuigi ühiskond pole minu püüdlusi tervisliku elu poole sugugi toetanud. Ju on mul lihtsalt iseloomu. Erinevalt siis sadadest teistest toredatest inimestest.

Linnaleht

Tags: , | Posted in Kategooria

Leave a Reply