Subscribe to RSS Feed

YLE uudised: Sisekõrva implantaat kahandab viipekeelset kogukonda

on November 5th, 2009 by Merike

Peaaegu kõik kurdina sündinud Soome lapsed saavad kuulmise tagava sisekõrva implantaadi. SI operatsioonid on muutunud märkimisväärselt kogu viipekeelse kultuuriruumi kogukonda, kirjutasid YLE uudised.

Just praegu on viipekeel Soomes aga populaarsem kui kunagi varem. Näiteks on viipekeelekursustele ja viipekeelte tõlkide koolitustele suur tung. Samal ajal on viipekeele kogukond ise aga vähenemas.

Aastas sünnib Soomes 50-60 kurti last, kellest 90 protsenti ka implanteeritakse. Soomes on SI operatsioone tehtud juba 15 aastat, ütles Soome kuulmisliidu (Kuuloliitto) peaarst Mari Havia uudistele. „Soomes on implanteeritud umbes 650 inimest. Neist tuleb ilma huultelt lugemiseta toime kaks kolmandikku ja isegi pooled lastest suudavad implantaadi abil telefoniga suhelda,” ütles Havia.

Kuulmist kontrollitakse varakult

Kõva kuulmisega inimesi on Soomes üha vähem ka seetõttu, et praegu kontrollitakse laste kuulmist põhjalikult juba sünnitusmajas. Varem avastati lapse kurtus sageli alles paariaastasena. Sisekõrva implantaadi kasutegur sõltubki selle õigeaegsest paigaldamisest.

„Kuuendat eluaastat peetakse nö maksimumvanuseks. Parim aeg (implanteerimiseks) on aga alla kahte aastat,” ütles Havia. Õnnestunud implanteerimised on juba viinud kurtide erikoolid olukorda, kus õpilasi napib. Implanteeritud lapsed käivad reeglina tavakoolis, algklassides on neil siiski väikest lisaabi vaja.

Viipekeelsete inimeste võrdsete õiguste eest jõudsalt seisev Soome kurtide liit on SI-i suhtunud ettevaatusega. Viiplevaid kurte on Soomes oma 5000. Praeguse implanteerimise tempo juures pole liidul varsti liikmeid ega viipekeelel kõnelejaid.

Kurtide liidu juhi Markku Jokinen võrdleb olukorda saami- ja mustlaskeele hääbumisega. „Lapsele tagatakse õigus õppida viipekeelt, on ta siis kurt või kuulja. Seda keele kaitsmise aspekti tahaksingi esile tõsta ja selle me tulevikus ka rõhume,” ütles Jokinen.

Uudis tõlgitud 1. novembri YLE uudisteloost „Korvien istutteet kutistavad viitomakielista yhteisoa”.’

korvien_istutteet_kutistavat_viittomakielista_yhteisoa_1122326.html

Tags: , , , | Posted in Arvamus, Hr. Meniere

One Response to “YLE uudised: Sisekõrva implantaat kahandab viipekeelset kogukonda”

  1. agen bola online terpercaya indonesia
    August 13th, 2015 at 09:50

    Trackback…

    [...]Nice blog here! Also your website a lot up fast![...]…

Leave a Reply